Dr. Ágoston Dóra

                                   

                                                     Bőr-, nemigyógyász szakorvos

                       
     

 

Már az orvosi egyetemi jelentkezéskor tudtam, hogy a bőrgyógyászat lesz a hivatásom. A bőrünk a legnagyobb szervünk, ezzel érintkezünk a külvilággal. Fontos, hogy ez a szervünk egészséges legyen, és az erről való gondoskodás egy életre szól.

 

1988-ban születtem Kiskunfélegyházán. Az általános iskolai és gimnáziumi tanulmányaimat is szülővárosomban végeztem. 2012-ben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen diplomáztam általános orvosként. A diploma megszerzése után az Orosházi Kórházi megbízásából rezidens éveimet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján töltöttem.

 

Bőrgyógyászati szakvizsgámat 2021-ben szereztem. Jelenleg a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán, valamint az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetbendolgozom. Emellett a Híd Klinikán és az Oliva Med Magánklinikán, Békéscsabán rendelek.

 

A klinikán az orvosi gyakorlat megszerzése mellett részt vettem többféle kutatásban, melyek általános témája a bőrrák megelőzése, az elváltozások időbeni felismerése.

 

Jelenleg a munkám mellett a PhD - tudományos doktori fokozat - megszerzésén dolgozom az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Doktori Iskolájában. Kutatási területem a dermatoonkológiában használt innovatív kezelési eljárások a kálcium elektroporáció és daylight fotodinámiás terápia.

 

A napfényes Dél-Alföldi régióban, de világszerte is, komoly probléma a napsugárzás következtében megjelenő hámeredetű bőrtumorok, festéksejtes bőrrákok megjelenése.

 

Fontos, hogy mindenki a bőrtípusának megfelelően gondoskodjon a fényvédelemről megfelelő ruházattal és fényvédő krémmel, valamint kerülje a fokozott napfényt a déli órákban. Két kisgyermek anyukájaként szeretném felhívni a figyelmet a gyermekkori napégés elkerülésére, annak későbbi szövődményeire és az anyajegyszűrés fontosságára.

 

A jövőben terveim között szerepel orvoskozmetológiai területen is segíteni pácienseimet.